Utställning

Hösten -09 fick alla elever i Valdemarsviks kommun samma uppdrag i slöjd. Med inspiration från naturen skulle de, antingen genom att skära i trä eller brodera på tyg, göra en 15 x 15 cm tavla till en utställning. Slöjd i kvadrat.

Slöjd i kvadrat, broderad text

Över 500 verk blev det till slut och de hängdes upp i Funkishusets fantastiska lokal. Det var helt otroligt! Som slöjdlärare hade vi suttit samlade hela gänget och tittat på kursplanens mål och spånat på om det fanns något som alla elever från 3 – 9 kunde göra lika, fast olika. Vi ville också utmana till tanken att slöjd är ett ämne, fast med olika material, verktyg och uttryckssätt. Och vi lyckades, och VI det är 500 elever + 6 lärare.

 

Lika, fast olika - slöjd i kvadrat

21 bilder är utvalda från utställningen och ligger på vårt bildgalleri. Jag blir rörd när jag tittar på dem igen. Utställningen var så vacker i den lokalen. Jag tror den fick hänga uppe en vecka, sen var det över. Som att jämföra med ett bröllop, allt slit, alla förberedelser, tajming, det sista, det sista, …och så är allt på plats och så är showen över. Berikad!

Till varandra, för varandra./Sofia

Maj, sköna maj!

En vårdag, när vintern släppt sitt greppAllt har fått liv igen – visst är det underbart! Hela påskhelgen i år var “från död till liv”. Vart man än såg så växte det, knopparna brast och folket tittade ut ur sina vintergömslen. Jag älskar nog våren mest, tror jag – eller sommaren, när frukterna börjar mogna, vattnet är varmt, blommorna sjuder av doft och färg, – eller hösten, den klara, när längtan att sitta inne med tända ljus börjar ta form, – eller vintern, med snö, gnistrande kristaller och busiga lekar i backen. Motsägelsefullt? Nej då, jag älskar våren nu och de andra årstiderna sen. Till varandra, för varandra. /Sofia